Corona-fotboll bakom kamerorna
Året har varit tufft för alla och det inkluderar fotbollen. Allsvenskan är inte ett undantag. Hur har fotbollen förändrats utan publik? Vad kommer hända med alla journalister? Vad blir konsekvenserna i slutändan?
Allsvenskan som började i somras efter sommaruppehållet har varit väldigt annorlunda på många sätt. Ingen publik, tätt matchande och tidigt ligaguld. Men även spänning in i sista spelomgången om vilka lag som skulle åka ner i superettan. För att ta reda på hur detta år har varit utanför planen så intervjuade jag en sportjournalist som idag jobbar i Stockholm.
Det som stod för alla rubriker var corona. Ligan som startade den 14 juni 2020 blev inte försenad efter uppehållet under sommaren. Den första matchen spelades som året innan. Utan publik såklart men det var ändå något. Journalisten som har varit på en del matcher denna säsong berättar att “Det är ganska likt som året innan”. “Jag märker oftast inte att det är fans på plats när jag är i mitt arbetsmode". Dock har många tyckt att det har varit kul i år utan publik för att man får höra vad spelarna skriker och säger.
Jag frågade om han hade fått en extra rubrik “Ja det fick jag när Djurgården mötte AIK då en av spelarna blev helt till sig efter en av medspelare tacklat en motståndare”
Hur var det med säkerheten för spelarna?
Men det gick inte att undvika corona, hela laget fick det och spelade ändå match fast det skulle vara kontinuerligt testande. Även om det inte blev några längre europaäventyr för de allsvenska lagen i år så blev det turer till länder som Ungern, Polen, Danmark och Gibraltar och det i andra omgången. Så var går gränsen? Enligt journalisten så var det på en match ingen fika på grund av corona men europa matchen efter så fanns det. Tänjs gränserna ibland för “att man måste få leva” eller för att “det är en pandemi vi lever i just nu”. Samtidigt så var det presskonferenser på länk när det gäller Europa League i Sverige för båda lagen. Men när det gäller allsvenskan så hade man det utomhus. Ska det inte vara samma regler för alla?
Hur har sportjournalisterna blivit påverkade?
Även sportjournalisterna behövde ta tester och fylla i mående enkät. Jag intervjuade en sportjournalist och vi satte oss i hans kök och satte på tv då han visade och påpekade saker om vad som sker innan, under och efter matcher. Köket som var ganska behagligt varmt med stiliga lampor och trevlig heminredning, han var väldigt trevlig och öppen om sitt jobb. Han som sportjournalist har varit på en del matcher denna säsong och han berättar att “De tog tempen på oss och vi fick ta tester” , “Vi behövde masker på vissa matcher men behövdes inte på andra”.
Hur utvecklades säsongen?
Eftersom att man bara fick vara 50 personer i en lokal så hade man inga presskonferenser inomhus utan ibland på länk eller inget. I år var det ingen mixad zon där alla journalister står på rad för att intervjua spelare och tränare på grund av den stora risken. Utan det blev på länk eller ingen alls. Detta har fotbollsklubbarna tagit till sig och börjar ta längre tid på sig eftersom att på länk kan man vänta. Och efter att det blev färre presskonferenser så pratar journalisten om “att man inte kommer lika nära spelarna”. Och han menar på att detta kommer bli det nya vanliga även efter corona att det är enklare och kräver inte lika mycket av tränarna och att de kommer ta till vara på det. “Nu har fotbollslag egna youtube kanaler där de har egna reportrar och då behövs inte lika många journalister från ett företag”. I slutet av säsongen började man ha presskonferenser inomhus men inte så många. Och då berättade han att totalt så hade ett lag haft en öppen träning på hela året, då öppna träningar är bra tillfällen för journalister att intervjua.
Samtidigt så har fans blivit mindre engagerade i slutet eftersom att mästarna redan hade korats. “Flera av mina vänner som går ibland på match tycker inte att det är lika spännande”. Hemsidor som Sportkanalen har inte lika många läsare som tidigare och det visar att intresset för allsvensk fotboll har minskat och han ser att det kommer fortsätta så än om ny säsong börjar om en vecka. I ett ekonomiskt syfte menar han på att det kommer vara journalister som kommer bli av med jobbet för att företaget inte har den ekonomin som förut och för de anledningar som han tog upp innan.
I ett avslutande syfte så har det varit ett tufft år för alla inom sportens alla hörn och kanter. Men i slutändan har vi nog fattat hur fotbollen hade sett ut utan publik. Fotbollen har fått ett nytt perspektiv där det nu kallas “corona-fotboll”. Om några år kommer man prata om hur det var och njuta lite extra nästa gång man går på match. Hur ser nästa säsong ut? Ingen vet. Men det vi vet är att sportjournalister har trettio nya spelomgångar, 480 matcher, 960 halvlekar, mål, transfers och massa annat att skriva framför sig.
Felix Grevendahl 2021